Loading...

Search This Blog

Loading...

Monday, August 17, 2015

ASAS PEDAGOGI





i. PENDAHULUAN
Guru dalam bilik darjah menggunakan berbagai teknik dan kaedah untuk membolehkan murid melakukan proses pembelajaran.    Aktiviti pembelajaran seperti  set  induksi, penerangan, penyoalan, tunjukcara,  variasi rangsangan, peneguhan,  penggunaan gerak-geri , gerak-isyarat, sikap(‘gesture’) dan perlakuan bukan lisan seperti senyum , anggukan kepala dan gerakan tangan dan sebagainya akan menentukan keberkesan guru. Guru yang berkesan akan memilih kemahiran-kemahiran yang sesuai dengan umur dan kebolehan murid serta objektif pelajaran, juga perlu memikirkan organisasi dan disiplin bilik darjah. Pengajaran mikro membolehkan guru  melatih diri dengan satu kemahiran pada satu masa, dan apabila satu kemahiran itu telah dikuasai, barulah dapat digabungjalinkan kemahiran-kemahiran yang diperlukan dalam pengajaran (Shahabuddin Hashim, 2003).  Pengajaran mikro juga dapat meningkatkan latihan dan kesedaran terhadap teknik pengajaran.
Refleksi saya berdasarkan pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Fekah Tahun 3. Masa yang ditetapkan 30 minit. Tajuk pengajaran ialah tentang “Najis”. Setelah melihat semula rakaman dan pendapat daripada rakan-rakan dapatlah saya simpulkan kekuatan dan kelemahan pengajaran saya seperti berikut.

ii. KEKUATAN
Tugasan ini banyak membantu saya meningkatkan dan menambahkan lagi ilmu pengetahuan saya sebagai seorang guru. Diharapkan segala pengetahuan ini dapat dicurahkan kepada anak didik saya di sekolah dalam segala usaha bersesuaian dengan transformasi pendidikan masa kini.
Secara amnya saya dapat menyelesaikan tugasan ini dan saya juga berpuas hati dan berbangga kerana objektif pengajaran pada hari itu tercapai dengan cemerlang. Murid-murid juga bersemangat dan memberi kerjasama yang sepenuhnya menyebabakan tiada masalah dari segi pengawalan kelas. Fizikal kelas saya pada hari ini juga sangat ceria dan di sini dapatlah memberi keselesaan kepada murid-murid saya belajar dengan lebih kondusif, ceria dan mantap. Saya juga mempunyai personaliti yang baik seperti cara berpakaian adalah mengikut kod etika perguruan dan bersesuaian dengan gelaran seorang guru agama. Proses pengajaran dan pembelajaran juga berlaku dua hala apabila saya menggunakan teknik menyoal. (Ayob Jantan, 2005) Murid-murid memberi respon kepada soalan-soalan yang dikemukan oleh saya. Perkara ini amat berkesan untuk menarik minat murid untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai isi pelajaran. Kelebihan dan kekuatan yang dapat dikesan dalam menjalankan set induksi dalam tugasan makro pengajaran kali ini ialah saya telah melaksanakan set induksi yang menarik perhatian dan merangsang minat murid. Di samping itu juga, set induksi yang saya rancangkan menjurus kearah kesediaan minda murid seperti yang dikaitkan dengan pelajaran lepas, isu semasa dan persekitaran. Saya juga menghubungkan pengajaran saya dengan kehidupan seharian murid.
Penerangan saya dengan suara yang lantang dan jelas dalam menerangkan jenis jenis najis telah berjaya menarik minat murid terhadap pembelajaran dan berjaya merangsang minda pelajar untuk berfikir tentang isi pelajaran. Contoh-contoh yang saya berikan telah berjaya memikat hati pelajar tentang kewujudan najis di sekitar mereka. Justeru itu,  nada suara saya yang lantang memudahkan murid-murid di dalam kelas dapat mendengar dengan jelas seterusnya membantu pemahaman murid terhadap apa yang saya sampaikan. Hal ini akan memberi kesan yang baik kepada tumpuan dan fokus murid terhadap pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan.
 Di samping itu juga , murid akan dapat memberi tumpuan terhadap isi pembelajaran tanpa menghiraukan gangguan-gangguan lain. Ketegasan dalam menyampaikan isi pembelajaran juga membuatkan murid lebih hormat kepada saya.

iii. KELEMAHAN SERTA LANGKAH MENGATASI
Setelah diteliti dan dinilai semula saya rasa masih ada kekurangan pada makro pengajaran saya ini. Pertamanya adalah penggunaan papan tulis. Saya tidak menulis tajuk pelajaran setelah memperkenalkan tajuk pelajaran kepada murid-murid. Tajuk pelajaran sepatutnya perlu ditulis dengan jelas pada papan tulis. Kecuaian saya ini menyebabkan murid yang berada di aras 1, mungkin tertanya-tanya mengenai tajuk yang diperkenalkan oleh saya selepas set induksi dilaksanakan. Selain itu saya juga tidak memakai tanda nama sewaktu mengajar. Tanda nama merupakan cabang dalam kod etika perguruan (Muhamat Said, 2007). Seseorang guru yang tidak memakai tanda nama dianggap salah dari segi kod etika berpakaian kakitangan kerajaan seperti yang telah digariskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Jika diberi peluang sekali lagi saya berharap perkara-perkara yang mungkin dianggap remeh ini tidak akan berlaku lagi.
Selain itu, saya tidak menggunakan bahan bantu mengajar mengikut seperti apa yang telah saya rancangkan. Hal ini berlaku kerana berlaku sedikit kekangan tatkala memasang projektor pada kelas saya. Projekter tersebut rosak dan tidak boleh digunakan menyebabkan saya telah hilang mood dan terpaksa menggantikan bahan bantu mengajar saya dengan kertas majung sahaja. Saya telah pun menyediakan slide (power point) untuk digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran saya ini, namun kita hanya merancang dan Allah saja yang telah menentukan. Sepatutnya saya juga boleh menggunakan tayangan video yang dimuat naik dari “you tube” sebagai bahan pengajaran kerana dengan tayangan tersebut murid-murid mungkin lebih berminat dan bersemangat untuk mengetahui isi pelajaran saya pada hari itu (Rozinah Jamaludin, 2005). Jika saya diberi peluang sekali lagi untuk mengajar tajuk ini, saya akan mengaplikasikan penggunaan ICT dalam pengajaran saya.
Saya juga kurang prihatin dengan aktiviti atau kaedah pengajaran saya. Saya hanya menggunakan beberapa kaedah biasa sahaja iaitu penyoalan, perbincangan, pembentangan dan membaca semula teks yang dipamerkan serta kaedah sumbangsaran. Selain itu saya juga lebih banyak menggunakan kedah syarahan. Jika dilihat semula kaedah atau teknik lakunan atau simulasi juga boleh digunakan agar murid-murid menjadi lebih cergas.
Pada langkah pengukuhan pula saya kurang melibatkan semua murid. Murid yang berada di aras 1 tidak dikumpulkan dan tidak dibimbing sepenuhnya. Saya hanya membimbing murid yang bertanyakan soalan sahaja. Jika saya berpeluang sekali lagi mengajar tajuk ini perkara-perkara sebegini akan lebih saya berikan perhatian.
Seterunya saya juga kurang menyentuh kepintaran semua murid secara terperinci. Saya lebih banyak memberi ruang kepada murid yang aktif sahaja menyertai pengajaran saya. Murid-murid yang berada pada aras 1 tidak berperanan kerana tidak diberi ruang kepadanya secara khusus. Jika saya diberi peluang mengajar tajuk ini lagi, saya akan memastikan semua murid menyertai proses pengajaran dan pembelajar yang saya jalankan.
Saya juga kurang menitik berat akan masa yang patut diambil bagi sesi pengajaran saya kali ini. Justeru saya terkejar-kejar menggunakan setiap masa yang ada dengan keadaan yang agak kalut. Jika saya berpeluang mengajar sekali lagi tajuk ini, saya akan memperuntukkan masa yang lebih. Masa 30 minit agak kurang sesuai untuk mengajar secara keseluruhan isi kandungan dalam tajuk ini. Contohnya saya boleh menggunakan 15 minit pada pengertian dan bahagian najis sahaja, manakala saya perlu menggunakan 15 minit lagi untuk mengajar contoh dan jenis-jenis najis. Masa yang sebegini dapat memberi ruang mengajar yang lebih selesa untuk mempelbagaikan aktiviti seperti tayangan video, simulasi dan sebagainya. Pengurusan masa sangat penting bagi seseorang guru terutama ketika merancang dan melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran sebenar. Masa yang diatur dengan baik serta bijak akan menghasilkan satu proses pengajaran dan pembelajaran yang baik dan berkesan.

iv. KESIMPULAN
Ekoran daripada membuat refleksi ini, saya dapat mengambil kesempatan untuk memuhasabah diri saya dalam melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran terutama pada tajuk ini. Masih banyak perkara yang perlu saya perbaiki. Justeru saya perlu mengambil beberapa langkah segera dan bersesuaian jika saya diberi peluang mengajar pada lain kalinya. Perkara-perkara yang boleh menyebabkan proses pengajaran dan pembelajara menjadi lemah perlulah segera diatasi dan juga dielakkan dari berlaku. Yang sedemikian seseorang guru haruslah memiliki sifat kreatif, kritis dan inovatif. Hal ini akan lebih menjayakan proses pengajaran dan pembelajaran berjalan dengan secemerlang mungkin. Walaubagaimana dan apa carapun yang paling penting adalah berlakunya proses guru mengajar dan murid belajar di dalam kelas. Perkara ini lebih diutamakan kerana ianya merupakan proses pengajaran atau penyampaian ilmu yang sebenar. Murid dididik secemerlang mungkin akhlak dan peribadinya selaras dengan keseimbangan duniawi dan ukhrawi selain mencapai objektif yang paling diharapkan oleh semua warga pendidik sesuai dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan.
Saya akan sentiasa berusaha untuk mencuba pelbagaikan kaedah,startegi dan teknik yang berkesan bagi pemahaman murid ke atas setiap isi pelajaran yang disampaikan dan saya akan membuat refleksi semula apakah kelemahan saya untuk penambahbaikan ke atas setiap pengajaran yang saya lakukan. Justeru itu, saya juga akan berkongsi pandangan dan pendapat daripada rakan-rakan agar tercapai amanah yang dipertanggungjawabkan sebagai seorang pendidik untuk menyebarkan ilmu kepada anak bangsa kita sendiri.



  DAPATKAN PRODUK SUAMI GERENTI TAHAN LAMA DISINI (KLIK)



Friday, March 27, 2015

Terima Kasih Banyak Nuffnang (Mac 2015)

Tajuk gempak Gila...hihihi

Apa mimpi bagi sampai banyak BE ni

tapi Kalau 1 BE bagi RM100 boleh berenti kerja ni

Harap-harap jadi kenyataan..aamiiiiiin


DAPATKAN PRODUK SUAMI GERENTI TAHAN LAMA DISINI (KLIK)


Friday, March 20, 2015

TUNE TALK TONE EXCEL




Pada lazimnya setiap manusia tercari-cari cara menambah pendapatan sampingan tanpa meninggalkan kerja hakiki.
tetapi ada kalanya nak buat buat kerja sampingan tetapi tak tahu nak buat apa....huhuhuhu.balik kerja letih lepastu nak tambah side income pulak dengan niaga malam, pastu bila pikir2 balik rasa macam dah xlarat. tapi memikirkan keluarga, semangat balik tapi masih lagi terpikir apa nak buat.... biasa kan? :)

Disini saya berikan cadangan.apa kata start buat bisnes sen-sen tetapi berterusan...

Bisnes apa tu?

JAWAPAN: TUNE TALK TONE EXCEL


Ok ke Bisnes ni?

Tak kenal maka tak cinta. Jadi Jom kita review sikit tentang perniagaan ni.
(cerita pasal kadar, kelebihan dan plan bisness je ek...pasal company anda semua google ya...huhuhu)

1. Liputan
Tune Talk menggunakan insfratruktur Celcom seperti pemancar, talian dan lain-lain. dimana sahaja ada liputan Celcom disitu juga terdapat liputan Tune Talk.

2. Simkad
Harga simcard Tune Talk (sehingga post ini ditulis) adalah RM90 dan terdapat RM30 didalamnya.

3. Faedah

- Airtime percuma setiap kali anda topup.
  Topup RM50 (free RM20 airtime)
  Topup RM30 (free RM10 airtime)
selain nilai diatas tiada airtime percuma

- Kekalkan No Lama
- Percuma mata ganjaran setiap kali anda topup



Apa guna dengan point-point ni?
Anda boleh menebus tiket penerbangan dan hadiah-hadiah yang ditawarkan (yang menariknya handphone...huhuhuu)

-Selain itu anda juga akan dicover perlindungan Insurans sebanyak RM100k, Diskaun penerbangan Airasia dan penginapan di Tune Hotel. (Tertakluk pada terma dan Syarat)

4. Kadar Panggilan,SMS dan Internet

- Kadar Panggilan RM 0.28 seminit.
- RM 0.10 SMS
- RM 0.10/ 1MB
- RM 42.00 / 1GB

5. Bisnes/ Perniagaan

selain memiliki kelebihan untuk kegunaan sendiri Tune Talk Tone Excel juga mempelawa para usahawan yang berminat menjalankan perniagaan sendiri.. (yg ni syok sikit :) )

- Jika anda memperkenalkan satu simcard Tone Excel anda layak menerima komisen sebanyak RM 20 satu simcard.. Jika sebulan anda perkenalkan kepada 5 orang..anda akan dapat RM 100/ Bulan..
Tiada limit untuk anda perkenalkan. Ianya dipanggil Bonus Fast Track.



- Selain Bonus Fast Track Ada lagi satu bonus yang super duper best...huhuhu
   Ianya ialah BONUS TOPUP

- Setiap Kali rakan yang anda perkenalkan di Fast Track tadi topup, anda juga akan dapat hasilnya... yehuuuu!! malah jika rakan yang anda taja tersebut memperkenalkan pula pada orang lain maka anda pun turut terkena tempiasnya...



CONTOH:
 Anda perkenalkan pada Abu dan beliau topup RM 100 sebulan maka anda mendapat 6% daripadanya iaitu RM 6. Jika anda menaja 100 orang yang topup RM 100 setiap sorang maka anda telah mendapat RM 600.

Jika Abu memperkenalkan pada Ali dan beliau topup RM 100 sebulan maka anda mendapat 3% daripadanya iaitu RM 3. Jika Ali menaja RM 100 orang yang topup RM 100 setiap Orang maka anda telah mendapat RM 300.

Jika Ali memperkenalkan pada Johan dan beliau topup RM 100 sebulan maka anda mendapat 11% daripadanya iaitu RM 11.

Jika anda sebagai agen sahaja pendapatan anda akan berhenti pada Level 3 sahaja.Tetapi jangan risau jika anda dan boleh melakukan seperti diatas anda boleh upgrade dan memiliki Bonus Topup secara INFINITI!!!! ( yang ni saya terangkan pada entry yang lain ya...hihihihi )

Rasanya cukuplah sampai disini penerangannya.letih nak taip tanpa copy paste ni.. :)
Jika Berminat Boleh Contact/Sms/Wassap : 019-360 7150 (SHIDI)


DAPATKAN PRODUK SUAMI GERENTI TAHAN LAMA DISINI (KLIK)








Barakallah by Maher Zain with Video and Lyrics

Barakallah by Maher Zain with Lyrics

ENJOY!!!!!



                                              "Baraka Allahu Lakuma"


We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure

We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter

Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

بارك الله
بارك الله لكم ولنا

الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله

الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma


DAPATKAN PRODUK SUAMI GERENTI TAHAN LAMA DISINI (KLIK)


Tuesday, July 1, 2014

CARA BUKA AKAUN SEMASA DI CIMB

Alhamdulillah

Siap juga Akaun Syarikat untuk menjalankan Perniagaan Online

Secara ringkasnya saya menerangkan sebab dan keperluan tentang akaun syarikat.apa-apa kekurangan just komen.insyaallah saya akan membantu anda

Peniaga Online lebih disarankan untuk membuka Akaun Maybank atau CIMB,kerana kebanyakan pelanggan lebih gemar menggunakan 2 akaun ini sebagai transaksi.Jika anda membuka gerai makanan,sekolah swasta atau apa-apa periagaan yang menerima duit cash, bank seperti Ambank, Bank Islam sudah cukup kerana caj buka akaun lebih rendah berbanding Maybank (RM2000) dengan introducer dan CIMB (RM1000) tanpa Introducer,tetapi perlu mengambil produk CIMB seperti Insuran yang akan ditolak pada akaun semasa anda.Akaun saya ditolak Rm100 setiap bulan...huhuhuhu

Adakah Akaun Syarikat Sangat perlu untuk menjalankan perniagaan online??
Jawapan: Ya, Sangat Perlu kerana

1. Jika anda seorang peniaga online separuh masa, akaun semasa boleh dijadikan sebagai backup untuk anda membeli aset seperti rumah,kenderaan dan lain-lain.bayangkan gaji anda hanya rm2000 sebulan sebagai pekerja makan gaji,agak-agak bank nak luluskan jika anda hendak membeli rumah berharga rm500k? walaupun sebenarnya anda mampu membayar bulanan,tanpa bukti ianya mungkin membantutkan usaha anda.

2. PINJAMAN. insyaallah anda akan ditawarkan atau boleh mendapat pinjaman yang agak besar untuk anda meluaskan lagi perniagaan anda.

3. Kalau dah income perniagaan online mencecah transaksi rm1000 sehari dan anda menggunakan akaun simpanan sebagai transaksi ianya akan menyebabkan akaun anda akan dibekukan.mungkin juga anda akan disiasat oleh pihak berkuasa.

Mungkin ada lagi faedah lain yang akan dinikmati jika anda membuat akaun semasa,jika berminat berkongsi just tulis pada ruangan komen ya :)

CARA-CARA MEMBUAT AKAUN SEMASA DI CIMB

Ada beberapa dokumen dan keperluan yang anda akan gunakan untuk membuka Akaun Semasa.

1. KAD PENGENALAN.
-Pastikan cip Kad Pengenalan anda masih elok kerana dikuatiri sistem bank tidak dapat membaca cip anda.Jika rosak sila tukar IC anda sebelum membuka akaun. ini yang berlaku pada saya,jadi untuk mempercepatkan proses IC siap,saya telah membuat IC di UTC Sentul. Sehari je siap.Hari ini datang esok ambil. RM10 caj tukar IC.
-Pastikan anda membawa sekeping photostat IC

2. DOKUMEN DAFTAR SYARIKAT
-Sila bawa yang original dan 2 salinan dokumen Daftar Syarikat SSM ya :)

3. COP BULAT
Cop Bulat yang tertera nama dan no pendaftaran syarikat.Harga lebih kurang RM4.00 sahaja.

4. WANG TUNAI
Sila bawa bersama wang tunai RM1000 yang akan dimasukkan pada akaun syarikat anda selepas siap mengisi borang dan lengkap semua dokumen.

Selepas Seminggu datang semula pada cawangan yang anda buka akaun untuk mengambil buku Cek dan Kad ATM anda serta membuka akaun Online CIMB click :)


DAPATKAN PRODUK SUAMI GERENTI TAHAN LAMA DISINI (KLIK)


Monday, October 28, 2013

multimedia dalam pendidikan (animasi)






Multimedia
Multimedia merujuk kepada penyepaduan (gabungan) beberapa bentuk media seperti teks, bunyi, gambar, video, dan animasi bagi menghasilkan suatu bentuk persembahan yang menarik dan kreatif. Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, perkataan multimedia berasal daripada dua perkataan Inggeris yang terbit dari dua perkataan iaitu Multi dan Media. Multi bermaksud bermacam-macam atau berjenis-jenis manakala Media pula merupakan alat-alat yang digunakan sebagai saluran untuk berkomunikasi seperti akhbar, radio, televisyen dan sebagainya yang berperanan menyebarkan maklumat serta berita kepada orang ramai. Multimedia dan Komunikasi Dalam aspek multimedia, animasi merupakan salah satu elemen yang mampu meningkatkan lagi daya tarikan sesebuah persembahan ataupun program multimedia. Animasi yang dahulu bermula sebagai siri kartun hitam putih “Mickey Mouse” oleh Walt Disney, kini telah meluas digunakan terutama dalam projek komputer berasaskan multimedia. Multimedia bukan merupakan fenomena baru di persekitaran kita. Kehadirannya dalam kehidupan seharian dapat disaksikan menerusi program - program komputer, televisyen dan melalui pita-pita video. Multimedia merupakan kombinasi persembahan daripada pelbagai media termasuklah gambar, grafik, animasi, teks dan suara untuk menjadikan persembahan lebih efektif kepada para penonton. Penggunaan multimedia meluas dalam semua bidang seperti hiburan, pengiklanan, perniagaan, pentadbiran, perbankan dan sebagainya termasuk dalam bidang pendidikan.

  Definisi Multimedia
Multimedia adalah persembahan yang menggabungkan unsur-unsur seperti teks, grafik, bunyi, video dan animasi. Gabungan ini menghasilkan persembahan yang menarik dan mempunyai keupayaan untuk interaktif. Dari perspektif ICT, multimedia merupakan gabungan data, suara, video, audio, animasi, grafik, teks dan bunyi-bunyian yang mana gabungan elemen-elemen tersebut mampu dipaparkan melalui komputer. Komputer yang mempunyai perkakasan berupaya untuk melaksanakan perisian multimedia, disebut sebagai komputer multimedia. Menurut Walter Oleksy (1995) dalam bukunya The Information Revolution: Education & Learning,”Multimedia adalah perkataan teknologi untuk perkakasan (hardware) dan perisian (software) yang membawa bersama-sama berjenis-jenis media teks, illustrasi-illustrasi, gambarfoto-gambarfoto, bunyi, suara, animasi dan video pada sebuah komputer.’ Menurut Nor Iadah Yusop (1995) di ceramahnya yang bertajuk Multimedia Dalam Pengajaran dan Pembelajaran , “Multimedia adalah kaedah penyebaran maklumat yang direkabentuk khusus untuk menggabungkan bunyi, gambar-gambar pegun dan bergerak, grafik, animasi, data dan teks bersama-sama dengan keupayaan interaktif sesebuah komputer.’ Schurman (1995) mendefinisikan multimedia kombinasi grafik, animasi, teks, video dan bunyi dalam satu perisian yang direka bentuk untuk mempertingkatkan interaksi. Menurut Collin, Simon (1995), "….Multimedia merupakan sebuah persembahan, permainan atau aplikasi yang menggabungkan beberapa media yang berlainan.

  Penggunaan Multimedia Dalam Pendidikan
Penggunaan komputer multimedia dalam proses pengajaran dan pembelajaran adalah dengan matlamat meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran. Multimedia memudahkan guru untuk menyampaikan bahan pengajaran dan pembelajaran secara berkesan di bilik darjah. Dengan multimedia pendidik dan pelajar akan disediakan dengan pelbagai kaedah persembahan yang menarik. Suasana pengajaran dan pembelajaran yang interaktif, menggalakkan komunikasi aktif antara pelbagai hala. Berbanding pendidikan tradiosional, guru atau pensyarah menggunakan buku teks, papan hitam atau putih, kapur tulis, peta, gambar dan suaranya sendiri untuk mengajar. Hari ini pengunaan bahan P&P multimedia telah diadaptasikan untuk memberi maklumat- maklumat tambahan dalam bentuk yang menarik kepada pelajar-pelajar. Contoh perisian multimedia pendidikan ini adalah seperti ensaiklopedia, kamus elektronik, buku cerita elektronik dan perisian kursus. Konsep permainan dalam pembelajaran digabungkan supaya menghasilkan pengalaman pembelajaran yang menyeronokkan. Perisian-perisian ini adalah dari jenis pembelajaran di dalam kelas atau pembelajaran kendiri. Ia boleh digunakan untuk pembelajaran di rumah dan di sekolah. Perisian ensaiklopedia memberi peluang pembelajaran berlaku. Aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan penggunaan ensaiklopedia CD-ROM juga melibatkan pemikiran kritikal, mencari, menghubung dan menghasilkan maklumat.

  Elemen Multimedia Komputer.
Terdapat beberapa elemen-elemen asas multimedia yang biasa digunakan iaitu :- • Imej – Imej digital statik. Seperti ilustrasi grafik komputer, ikon, lukisan, carta, graf, foto digital dan sebagainya. • Teks – Huruf, perkataan dan simbol. Teks adalah sejenis data yang paling mudah dan memerlukan storan yang sedikit jumlah ruang ingatan sahaja. Teks boleh digunakan dalam pelbagai sub bidang untuk memberi penjelasan kepada sesuatu perkara dalam bentuk bacaan. Keberkesan teks ialah untuk memperkukuhkan media-media lain. • Animasi – Imej dengan pergerakan (motion) seperti seperti imej kartun, diagram dan sebagainya. Ia merupakan paparan pantas imej-imej yang berjujukan dan dapat dilihat oleh mata kasar manusia dalam bentuk pergerakan. • Bunyi – Bunyi digital (digital sound) termasuk kesan bunyi khas, rakaman audio, muzik dan sebagainya. Bunyi memainkan peranan pening dalam teknologi multimedia pada hari ini. Pelbagai cara bunyi digital boleh dihasilkan. Samaada secara rakaman, kesan bunyi yang dihasilkan oleh komputer dan sebagainya. Bunyi menghasilkan mood kepada tertentu kepada pengguna melalui muzik dan menarik perhatian melalui kesan-kesan bunyi. • Video – Imej bergerak misalnya rakaman dari video kamera digital. • Interaktif – Membenarkan penggunanya berinteraksi secara aktif dengan pelbagai elemen perisian komputer. Animasi Animasi (animation) berasal daripada perkataan Latin yang bermaksud “dihidupkan” ataupun “bring to life”. Mengikut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pula, animasi merujuk kepada perbuatan atau proses menjadikan sesuatu agar kelihatan hidup. Oleh itu kita dapat simpulkan bahawa animasi adalah satu proses menghidupkan atau memberikan gambaran bergerak kepada sesuatu yang statik agar kelihatan hidup dan dinamik. Sejarah Animasi Seorang seniman dunia yang terkenal iaitu Leonardo da Vinci telah menghasilkan sebuah karya ilustrasi anggota tubuh manusia dalam pelbagai posisi bertajuk “Vitruvian Man”. Gioto, iaitu seorang seniman Itali juga melukis malaikat atau angle dalam posisi sedang terbang dengan pengulangan pergerakan yang berlainan. Dalam sejarah, sebuah prinsip asas ditemui daripada karektor mata manusia iaitu persistence of vision (teori pengekalan pandangan). Paul Roget, Joseph Plateau dan Pierre Desvigenes berjaya membuktikan bahawa mata manusia cenderung untuk merakam urutan gambar-gambar pada jarak masa tertentu sebagai suatu pola pengekalan dengan melalui peralatan optik yang mereka cipta. Gua Lascaux di Sepanyol Utara yang berusia 200,000 tahun lebih memaparkan pergerakan binatang seperti khinzir atau kuda digambarkan dengan lapan kaki dalam posisi yang berbeza dan bertindih-tindih. Orang-orang pada zaman itu menganimasikan pergerakan gambar binatang pada dinding dinding gua tersebut. Orang Mesir Kuno pada sekitar tahun 2000 sebelum Masihi menghidupkan gambar mereka dengan melakarkan gambar-gambar pada dinding Piramid sebagai satu hiasan dinding. Lukisan Jepun Kuno pula memperlihatkan suatu jalan cerita yang kelihatan hidup dengan melukiskannya di atas satu gulungan kertas yang panjang. Sejarah Awal Penerbitan Animasi Sebelum wujudnya teknologi digital dan juga animasi menerusi penggunaan filem, teori pengekalan pandangan telah lama diaplikasikan di dalam penghasilkan kesan animasi pada suatu masa dahulu. Terdapat beberapa teknik atau teknologi yang telah digunakan bagi menghasilkan kesan animasi yang berkesan dan berjaya.

  Kineograph 
Kineograph atau flip book adalah satu-satunya cara untuk menghasilkan ilusi dengan menggerakkan gambar dengan satu tahap masa yang ditentukan. Flip book adalah sebuah buku yang mempunyai beberapa helai muka surat yang mana mengandungi imej yang sama tetapi memiliki pergerakan yang berbeza. Apabila helaian tersebut dibuka dengan satu-satu masa yang pantas, imej yang berada di dalam helaian tersebut akan kelihatan seperti bergerak dan timbul. Thaumatrope (1825) Thaumatrope merupakan satu cara untuk membentuk animasi secara klasik yang hanya menggunakan kertas. Di dalam cara ini, hanya dua helai kertas yang perlu digunakan. Imej yang berada di dalam dua helai kertas tersebut adalah berbeza pada sisi yang berlawanan. Sebagai contoh, apabila kita mahu membuat seekor burung seperti berada di dalam sangkar, imej seekor burung dilukiskan di atas sehelai kertas dan sehelai kertas lagi dilukis dengan sebuah sangkar. Kemudian, dua helai kertas tersebut digabungkan dan diikat dengan tali. Apabila kertas yang sudah mempunyai imej itu diputar dengan laju, maka imej seekor burung dan sebuah sangkar itu akan bersatu dan membuatkan gambar tersebut seakan hidup. Phenakistiscope (1830) Phenakistiscope adalah merupakan alat animasi terawal sebelum Zeotrope. Alat tersebut telah dihasilkan dan direka cipta pada tahun 1831 yang disimulasikan oleh Belgian Joseph Plateau dan seorang warga Austria iaitu Simon von Stampfer. Cara ini mempunyai beberapa kepingan cakera yang mengandungi siri imej yang berurutan. Zeotrope (1834) Zoetrope telah dicipta oleh William Horner yang berasal daripada negara England. Alat tersebut berfungsi berasaskan kepada prinsip kerja yang sama dengan alat bernama Phenakistiscope. Pada alat tersebut, beberapa siri imej yang berbeza telah diletakkan dan mempunyai kesan potongan pada sekeliling dan dipasang pada satu alat pemutar yang boleh diputarkan. Praxinoscope (1877) Praxinoscope merupakan alat yang digunakan dalam dunia awal animasi yang mana dihasilkan oleh Charles Emile Reynaud dari Perancis. Alat tersebut berkonsepkan kepada konsep kerja yang diperkenalkan oleh zoetrope dan phenakistiscope. Zoopraxiscope (1877) Setelah teknologi fotografi diperkenalkan, teknologi animasi semakin berkembang. Alat tersebut telah dicipta oleh Eadweard Muybridge yang mana beliau menggunakan gambar foto yang disusun secara membulat pada plat kaca yang diputarkan. Antara contoh animasi yang menggunakan alat ini ialah siri pergerakan kuda yang sedang berlari. Perisian Animasi Perisian animasi digunakan untuk menghasilkan paparan pergerakan berbentuk cerita atau sebahagian paparan antara muka perisian. Animasi juga boleh digunakan bagi melambangkan atau mewakilkan pergerakan bagi sesuatu maksud yang tidak dapat diretangkan dengan jelas melalui teks atau grafik. Animasi boleh dikategorikan kepada 2 jenis iaitu animasi 2 dimensi (2D) dan animasi 3 dimensi (3D). Perisian bagi menghasilkan animasi jenis 2D adalah seperti Macromedia Director, Adobe Flash CS3, Toon boom, Soho, Moho dan sebagainya. Manakala perisian 3D yang biasa digunakan ialah 3D Studio Max, Lightwave, Maya dan sebagainya.

  Elemen Multimedia : Animasi
Penggunaan animasi dalam sesuatu persembahan maklumat juga dapat mencerikan proses penyampaiannya. Ia juga membolehkan sesuatu persembahan yang disampaikan itu kelihatan lebih hidup atau realistik berbanding penggunaan teks semata-mata. Disamping itu, animasi juga memberi penegasan kepada sesuatu penyampaian bagi membolehkan perhatian para penonton difokuskan kepada isi kandungan yang ingin disampaikan.

  Animasi Dalam Pendidikan
Animasi mampu menyampaikan sesuatu konsep yang kompleks secara visual dan juga dinamik. Ini membolehkan proses membuat hubungan atau perkaitan mengenai suatu konsep atau proses yang kompleks lebih mudah untuk dipetakan ke dalam minda pelajar dan seterusnya membantu dalam proses pemahaman. Animasi digital juga boleh digunakan bagi membantu menyediakan persekitaran pembelajaran secara maya. Initerutamanya bagi menangani keadaan dimana persekitaran yang sebenarnya sukar atau tidak boleh disediakan, membahayakan ataupun melibatkan kos yang tinggi. Persembahan secara visual dan dinamik yang disediakan oleh teknologi animassi mampu memudahkan proses penerangan konsep ataupun demontrasi sesuatu kemahiran. Ianya membolehkan seseorang pelajar memanfaatkan lebih banyak deria dalam proses pengumpulan maklumat. Ini secara tidak langsung mempercepatkan proses pemahaman serta mengekalkan maklumat tersebut dalam tempoh masa yang lebih lama di dalam ingatan.

  Kebaikan Dan Keburukan
Animasi dapat menjadikan proses penerangan atau penyampaian sesuatu maklumat yang kompleks dapat digambarkan dengan lebih mudah dan pantas. Animasi juga membolehkan sesuatu persembahan yang disampaikan itu kelihatan hidup atau realistik. Selain itu ianya dapat menyokong pembangunan teknologi dan menjadikan aplikasi ramah pengguna dan menarik. Penggunaan animasi juga boleh digunakan pada bila-bila masa, dimana-mana dengan kelajuan yang didingini. Walaupun banyak kelebihan yang boleh didapati, tetapi ianya juga mempunyai beberapa keburukan antaranya ialah pengguna akan sepenuhnya bergantung kepada komputer untuk melakukan apa sahaja. Kosnya pula agak tinggi kerana memerlukan perkakasan, perisian dan pembangunan aplikasi. Pengguna juga memerlukan pendidikan, latihan dan pembelajaran yang khas untuk menggunakan multimedia serta memerlukan masa yang lama untuk menghasilkan aplikasi multimedia.

DAPATKAN PRODUK SUAMI GERENTI TAHAN LAMA DISINI (KLIK)

Thursday, July 11, 2013

Bersama Usahawan Melayu Muslim Malaysia

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته
 Alhamdulillah dan syukur kehadrat ilahi diatas segala apa yang telah diberikan di muka bumi ini... Disini saya sebagai seorang melayu muslim Malaysia mengajak saudara dan saudari untuk bersama-sama kita meluangkan masa bertemu dengan mentor-mentor Melayu Muslim di Malaysia berkongsi rahsia kejayaan melalui Konvensyen Usahawan Muslim.

 Antara tokoh-tokoh perniagaan tersebut ialah:
1. Datuk Wira Dr. Haji Ameer Ali Mydin. (Mydin.)
2. Ustaz Pahrol Mohamad Juoi (penceramah bebas)
3. Tuan Haji Ali Hasan Mohamad Hasan. (Al-Ikhsan)
4. Datuk Nadzim Johan. (PPIM)
5. Datuk Dr Rusly Abdullah (Chef Li)
6. Dato’ Husammudin Yaacub. (Karangkraf)

Disini kita akan lihat bagaimana BISNES SEBAGAI FARDU KIFAYAH Untuk mengetahui dengan lebih lanjut anda juga boleh melayari laman web sila KLIK DISINI ataupun anda layari di web : http://www.konvensyenusahawanmuslim.com

DAPATKAN PRODUK SUAMI GERENTI TAHAN LAMA DISINI (KLIK)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...